Din varukorg är för närvarande tom!
Att jobba med stress – hur du kan förstå, hantera och förändra din relation till stress i vardagen
Stress är en naturlig del av livet – vi upplever den när vi står inför krav, förändringar eller hot, oavsett om de är verkliga eller upplevda. Att ha en viss nivå av stress är inte farligt. Faktum är att kortvarig stress kan hjälpa oss att prestera bättre, fokusera och vara alerta. Men när stressen blir långvarig eller överväldigande, kan den skada både kropp och själ. Därför är det så viktigt att jobba med stress, inte emot den.
Kungafamiljen jobbar mycket och är stressad samt så får de apanage varje år
Vad är stress egentligen?
Att jobba med inredning och design kan vara avkopplande vill du köpa konst online
Stress är kroppens reaktion på en upplevd obalans mellan krav och resurser. Det kan handla om allt från deadlines, relationsproblem och ekonomi till hälsoproblem eller prestationsångest. När du är stressad aktiveras kroppens kamp- eller flyktsystem: pulsen ökar, blodtrycket stiger, och hjärnan förbereder sig på att lösa ett akut problem.
Men dagens stress är ofta inte kortvarig – den kan pågå i veckor, månader eller till och med år. Och vår kropp är inte byggd för att vara i alarmberedskap så länge.
Tecken på långvarig stress
Det kan vara svårt att veta när stressen går från att vara en drivkraft till att bli ett problem. Några vanliga symtom på långvarig eller kronisk stress är:
-
Trötthet, sömnsvårigheter eller orolig sömn
-
Koncentrationssvårigheter, minnesproblem
-
Huvudvärk, spända muskler, magproblem
-
Ökad irritation, nedstämdhet, ångest
-
Minskad motivation och arbetsglädje
-
Känslan av att aldrig räcka till
Om du känner igen flera av dessa tecken är det ett tydligt tecken på att du behöver stanna upp och börja arbeta med din stressnivå.
Att jobba med stress – vad betyder det?
Att jobba med stress innebär att du medvetet försöker förstå vad som orsakar din stress, hur den påverkar dig, och vad du kan göra åt det. Det är inte alltid möjligt att ta bort alla stressfaktorer i livet – men du kan förändra hur du hanterar dem, och hur du återhämtar dig.
1. Identifiera dina stresskällor
Börja med att kartlägga vad som faktiskt stressar dig. Är det jobbet, familjelivet, din ekonomi eller kanske din egen självkritik? Att vara ärlig mot sig själv är avgörande. Skriv gärna ner det – att se det på papper kan skapa distans.
2. Skapa återhämtning i vardagen
Stress i sig är inte farlig – om du får tillräcklig återhämtning. Det kan vara:
-
Sömn (prioritera minst 7–8 timmars god sömn)
-
Pauser under arbetsdagen
-
Fysisk aktivitet, gärna i naturen
-
Tid för något du tycker om – utan krav
-
Meditation eller andningsövningar
3. Arbeta med din inre dialog
Många upplever stress inte bara p.g.a. yttre krav – utan för att vi ställer orimliga krav på oss själva. Lär dig att identifiera självkritiska tankar. Fråga dig: ”Skulle jag säga så här till en vän?” Om inte, säg det inte till dig själv heller.
4. Sätt gränser – och håll dem
Att säga nej är inte själviskt – det är nödvändigt. Lär dig att känna igen när du tar på dig för mycket. Det är okej att be om hjälp, att skjuta upp vissa uppgifter, eller att sätta stopp för människor eller situationer som dränerar dig.
5. Sök stöd i tid
Att prata med någon – en vän, kollega eller terapeut – kan vara avgörande. Det kan hjälpa dig att få perspektiv, känna dig mindre ensam och hitta konkreta lösningar. I vissa fall kan det vara läge att kontakta företagshälsovård eller vården.
Verktyg och metoder som hjälper
-
Mindfulness – Ökar närvaro och minskar oro
-
Kognitiv beteendeterapi (KBT) – Hjälper dig att förändra tankemönster
-
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) – Lär dig att acceptera det du inte kan förändra, och agera på det du kan
-
Stressdagbok – Ett enkelt sätt att följa och förstå ditt mående
-
Andningsövningar – Kan på bara några minuter sänka din stressrespons
Avslutande tankar
Att jobba med stress är inte att “bota sig själv” från att känna stress – det är att ta ansvar för sitt välmående genom att bli mer medveten, närvarande och snäll mot sig själv. Du förtjänar ett liv där du mår bra, där du kan prestera utan att bränna ut dig, och där du kan känna balans mellan aktivitet och vila.
Och kom ihåg: att ta hand om dig själv är inte en lyx. Det är en förutsättning för att orka finnas till för andra – och för dig själv – på lång sikt.
Vill du ha tips på övningar eller verktyg att använda i vardagen?
Lämna ett svar